Teplá a studená kuchyně dle Národní soustavy kvalifikací
CZ.1.07/3.2.11/02.0045
Vzdělávací společnost CEARA s.r.o. realizuje od
října 2012 vzdělávací projekt zaměřený na úplnou
profesní kvalifikaci oboru KUCHAŘ. Realizaci
projektu nám umožnil grant z OP Vzdělávání pro
konkurenceschopnost. Projekt probíhá po dobu roku a
půl – od října 2012 do dubna 2014. Odbornou garanci
nám poskytuje partner projektu – SOU společného
stravování Poděbrady.
V čem je projekt
inovativní?
V
rámci Středočeského kraje v současné době neexistuje
ucelená nabídka dalšího vzdělávání oboru KUCHAŘ,
vytvořená v souladu s Národní soustavou kvalifikací.
Jedná se o úplnou kvalifikaci tvořenou 5 profesními
kvalifikacemi. V celém kraji tudíž nejsou
realizovány vzdělávací programy v daném
oboru v návaznosti na NSK a je zde pouze jediná
autorizovaná osoba pro jednu z dílčích kvalifikací.
Tuto absenci bude možné pomocí projektu odstranit.
Realizace projektu zlepší dostupnost těchto
vzdělávacích programů i zkoušek profesních
kvalifikací pro obyvatele Středočeského kraje,
umožní jim rozšířit si a prohloubit své profesní
kompetence, čímž se zvýší jejich šance uspět na trhu
práce v regionu.
V jaké je
projekt fázi?
V současné
době probíhá kurz profesní kvalifikace Příprava
teplých pokrmů, kde si frekventanti vyzkoušeli
přípravu klasických českých jídel, ale i specialit
mezinárodní kuchyně či přípravu tzv. zdravých
pokrmů. Lektoři připravili zajímavou skladbu pokrmů
od přípravy různých druhů mas až po přípravu
vegetariánských jídel. Důležitým faktorem je kvalita
surovin, protože si uvědomujeme, že na náš život
budou kladeny i vyšší požadavky.
V následujících měsících se frekventanti kurzu
vrhnou na přípravu pokrmů studené kuchyně, která
byla a neustále bude součástí našeho jídelníčku.
Vzhledem ke specifikům této kuchyně se bude jednat o
velmi kreativní a zajímavou práci. Dále se bude
pokračovat přípravou pokrmů rychlého občerstvení a
minutek.
Co je národní
soustava kvalifikací?
Národní soustava kvalifikací je
veřejně dostupný seznam všech úplných a dílčích
resp. profesních kvalifikací uznávaných na území
celé České republiky. Prostřednictvím tzv.
kvalifikačních a hodnoticích standardů jsou zde
popsány nejenom úplné kvalifikace (jako je např.
Kuchař), které člověk získá během studia na škole,
ale také tzv. profesní kvalifikace, které jsou částí
určitého povolání, např. Příprava pokrmů studené
kuchyně. Národní soustava kvalifikací tak pomáhá
lidem, kteří pracují nad rámec svého původního
povolání a nemají k tomu žádné osvědčení. (více na:
http://ceara.cz/teplstudkuch.htm.)