V rámci projektu
Teplá a studená kuchyně dle Národní soustavy
kvalifikací proběhlo během víkendu 6. - 7. dubna
první setkání s vybranými účastníky vzdělávacího
kurzu Kuchaře-kuchařky. Setkání probíhalo v příjemné
atmosféře v prostorách Labenky, střediska
praktického vyučování SOU společného stravování v
Poděbradech.
Setkání s účastníky zahájili realizátoři celého
projektu, zástupci nymburské vzdělávací společnosti
CEARA, kteří ještě jednou projekt Teplá a studená
kuchyně dle Národní soustavy kvalifikací
představili. Následovala úvodní slova paní ředitelky
ze SOU společného stravování Poděbrady paní Heleny
Klimešové a představení jednotlivých lektorů –
mistrů ze SOU společného stravování Poděbrady, kteří
nastínili harmonogram aktivit kurzu a další
praktické aspekty a celému projektu zajišťují
garanci. Na to pak již navázalo představení
jednotlivých účastníků kurzu Kuchaře-kuchařky,
jejich motivaci k účasti a očekávání od celého
kurzu. Během prvního dne byli účastníci seznámeni s
provozem na Labence, s recepturami teplé kuchyně,
normováním a dalšími praktickými úkony, jež jsou pro
kuchaře nezbytné. „Celý kurz je pro mne velmi
efektivní. Účastník kurzu získá úplně jiný nadhled
na vaření, protože se učí jak se správně vařit má.
Jsem velmi ráda, že jsem byla do kurzu vybrána.
Rozšířím si vlastní vzdělání, získám osvědčení o
odborné způsobilosti a v neposlední řadě se seznámím
s novými lidmi. Myslím si, že tvořit takovéto
vzdělávací projekty má velký smysl.“ říká Kamila
Brunclíková, jedna z účastnic kurzu.
Celý kurz probíhá v průběhu jednoho roku, od dubna
2013 do dubna 2014 a skládá se z pěti tematických
částí: příprava teplých pokrmů, příprava pokrmů
studené kuchyně, příprava minutek, příprava pokrmů
rychlého občerstvení a kuchař expedient. Výuka byla
vytvořena jako víkendová, aby se jí mohli zúčastnit
i zájemci, pro které je prezenční forma výuky
neakceptovatelná. Úspěšný absolvent získá Osvědčení
o odborné způsobilosti. Zároveň v rámci projektu
vznikne e-learningová podpora a edukační materiály.