CZ.1.07/3.2.11/02.0045 „Teplá a
studená kuchyně dle Národní soustavy kvalifikací“
Primárním cílem
projektu je rozšíření nabídky dalšího vzdělávání ve
Středočeském kraji o 5 modularizovaných vzdělávacích
programů v návaznosti na Národní soustavu
kvalifikací, tvořících úplnou kvalifikaci Kuchař.
CEARA s.r.o. tyto programy vytvoří ve spolupráci se
SOU společného stravování Poděbrady, a podpoří tak
provázanost dalšího vzdělávání s počátečním.
Projekt má 3 dílčí cíle:
1) Vytvoření vzdělávací nabídky dalšího vzdělávání -
v rámci projektu vznikne 5 modulových vzdělávacích
programů, metodika k jednotlivým kurzům, tématické
plány, edukační materiály pro účastníky kurzů (nad
rámec projektu pak proběhne akreditace kurzů a
autorizace ke zkouškám z profesních kvalifikací dle
zákona)
2) Vytvoření a realizace Kurzu dalšího vzdělávání
pro pedagogy školy. Jeho absolvování přispěje k
rozvoji jejich osobnostních i odborných kompetencí.
3) Pilotáž vytvořených vzdělávacích programů a
zkoušky profesních kvalifikací dle platných
standardů NSK. U všech vzdělávacích programů
proběhne evaluační šetření a na jeho základě bude
upravena metodika.
Projekt svými aktivitami povede k rozvoji profesních
kompetencí obyvatel Středočeského kraje pracujících
v sektoru gastronomie, vytvoří vzdělávací opory a
umožní vykonat zkoušky profesních kvalifikací.
Jako jedna ze vzdělávacích opor vzniknou také e-learningové
vzdělávací moduly k jednotlivým vzdělávacím
programům.
Výstupy projektu:
1) 5 modularizovaných vzdělávacích programů
2) pilotáž vzdělávacích programů
3) realizace zkoušek profesních kvalifikací
4) vytvoření vzdělávacích opor e-learning, edukační
materiály
5) kurz pro pedagogické pracovníky partnera zaměřený
na problematiku dalšího vzdělávání
V rámci
Středočeského kraje v současné době neexistuje
ucelená nabídka dalšího vzdělávání oboru Kuchař
vytvořená v souladu s Národní soustavou kvalifikací
(NSK). Jedná se o úplnou kvalifikaci tvořenou 5
profesními kvalifikacemi. V celém kraji tudíž nejsou
realizovány vzdělávací programy (VP) v daném oboru v
návaznosti na NSK a je zde pouze jediná autorizovaná
osoba pro jednu z dílčích kvalifikací (DK). Tuto
absenci bude možné pomocí projektu odstranit.
Realizace projektu zlepší dostupnost těchto VP i
zkoušek profesních kvalifikací pro obyvatele
Středočeského kraje, umožní jim rozšířit si a
prohloubit své profesní kompetence, čímž se zvýší
jejich šance uspět na trhu práce v regionu.
Důvodem k přípravě a realizaci projektových aktivit
je požadavek definovaný partnerem na zajištění
dalšího profesního vzdělávání pro pracovníky v
gastronomii. Cílová skupina byla vybrána na základě
zájmu o obor a profesní růst, což je předpokladem
kvalitní zpětné vazby k pilotovaným programům a
jejich úpravám.
Přínosem projektu je rozvoj spolupráce vzdělávací
instituce a středního odborného učiliště
poskytujícího počáteční vzdělávání, dále partnerství
školy a privátní vzdělávací instituce, které je
základem pro tvorbu kvalitních a potřebám trhu práce
odpovídajících programů dalšího vzdělávání.
Projekt je
spolufinancován z Evropského sociálního fondu a
Státního rozpočtu České republiky.